Zelenina je spolu s ovocím jednou z najdôležitejších zložiek potravy z pohľadu chudnutia, ale aj celkovo zdravia. Obsahuje totiž veľké množstvo vlákniny, ale aj vitamíny, minerály či stopové prvky, naopak, má veľmi málo nasýtených tukov. Zeleninu môžete konzumovať varenú či pečenú, no najlepšia je surová, má najprirodzenejšie pôsobenie.
Medzi hlavné výhody zeleniny pre chudnutie patria:
- vďaka vysokému obsahu vlákniny vám pomôže s trávením a zároveň dostatočne zaplní žalúdok, čiže znižuje nadmernú chuť do jedla
- minerály, vitamíny a iné látky, ktoré sú v zelenine obsiahnuté, stimulujú a podporujú metabolizmus, čo je nevyhnutný predpoklad chudnutia
- niektoré druhy zeleniny obsahujú aj bielkoviny, ktoré sú potrebné pre výkonnosť a svalstvo, ale takejto zeleniny nie je príliš veľa
Práve absencia bielkovín vo väčšine druhov zeleniny je jedinou vážnejšou slabinou tohto druhu stravy. To je aj dôvod, prečo sprevádza zeleninové diéty veľmi často známy jojo efekt. Riešením je preto doplniť k zelenine aj zdravé zdroje bielkovín.
Niektoré druhy zeleniny sú však na chudnutie vhodné menej aj vtedy. Ide o tie, ktoré obsahujú priveľa škrobu, čiže sacharidov. To ma za následok veľa kalórií a vyšší glykemický index. Takúto zeleninu nemusíte hneď z jedálnička vylúčiť, na druhú stranu, treba ju konzumovať opatrne. Patria sem napríklad kukurica, hrach či zemiaky. (zdroj: eslim)
Zelenina obsahuje veľa vitamínov a vlákniny. Jednotlivé zeleninové jedlá by si mala jesť každé 4 hodiny a v malých porciách a najneskôr 2 hodiny pred spaním. My vieme, že to vôbec nie je potrebné a že jesť by si mala tak často, ako ti chutí a vyhovuje. Hlavnou zásadou je kalorická bilancia.