Ovsené vločky sú klasikou, ktorá nesmie chýbať v komore žiadneho nadšenca fitness a zdravého životného štýlu. Okrem ich typickej chute a vône si vás získajú svojím zložením. Patria medzi obilniny, a tak nie je prekvapením, že obsahujú predovšetkým komplexné sacharidy. Okrem toho sú pomerne kvalitným rastlinným zdrojom bielkovín, navyše majú vysoký obsah vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie.
Ovsené vločky nemajú len skvelú chuť a výborné zloženie. Získajú si vás tiež svojou univerzálnosťou. Vykúzlite z nich totiž nespočetne veľa hlavných chodov, dezertov, raňajok, ale aj vegetariánskych či vegánskych dobrôt. Po prebudení môžete svoj deň skvele naštartovať krémovou ovsenou kašou, domácou granolou z ovsených vločiek alebo napríklad lievancami či smoothie. Ak máte radi polievky, ktoré poriadne zasýtia, ovsené vločky potom môžete použiť na zahustenie. Týmto spôsobom sa dajú využiť v rôznych omáčkach. Ak radi maškrtíte, z ovsených vločiek si môžete pripraviť rôzne energy tyčinky, torty, rezy či koláče. Takisto sa z nich dajú urobiť aj rôzne placky a ďalšie slané pokrmy.
Vločky sú skrátka ingredienciou, ktorá dnes patrí do základnej výbavy každej komory. A je už len na vás, či si zvolíte jemne mleté alebo ich hrubšie verzie. V obidvoch prípadoch z nich vykúzlite nespočetne veľa zdravých dobrôt.
Čím vynikajú ovsené vločky?
Na prvý pohľad sú ovsené vločky pomerne nudná potravina. V skutočnosti sú ale jedným z najvýživnejších obilninových produktov. Obsadzujú prvé miesta v obsahu bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Vynikajú tiež v množstve vlákniny, pričom je pre nich typický obsah beta-glukánov – rozpustnej vlákniny, ktorá má nielen blahodarný vplyv na trávenie, ale tiež prispieva k udržaniu optimálnej hladiny cholesterolu v krvi a kontrole rastu cukru v krvi po jedle.
Máme nespočetné množstvo možností, ako ovsené vločky zaradiť do jedálnička. Vďaka svojej neutrálnej chuti sa hodia ako do sladkých, tak do slaných receptov. Jednoduchú prípravu ocenia tí, ktorí sa chcú stravovať zdravo, ale majú obmedzený čas na prípravu jedál.
Koľko bielkovín obsahujú ovsené vločky?
Obilniny obsahujú bežne v priemere 10 g bielkovín na 100 g. Ovsené vločky majú priemerne až okolo 14 g bielkovín na 100 g. Ak si teda na raňajky pripravíte ovsenú kašu z 50 g vločiek (obsah bielkovín je cca 7 g) a doplníte ju napríklad o 20 g srvátkového proteínu (obsahuje cca 15 g bielkovín), s ľahkosťou do seba dostanete 22 g bielkovín.
Obsah esenciálnych aminokyselín, teda tých, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť samé, je všeobecne v obilninách nevyvážený. Preto obilniny nie sú považované za plnohodnotný zdroj bielkovín. Ovos však vyniká v kvalite bielkovín. Má lepší pomer esenciálnych aminokyselín v porovnaní s inými obilninami a obsahom aminokyselín sa dokonca podobá strukovinám. (zdroj. GymBeam)